Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podle Vaší představy musejí tedy jednotlivci dokopáni ke svobodě, i když jí ve skutečnosti třeba vůbec nechtějí, jak dokazují nesčetná vítězství kolektivismu v dějinách, které tedy vedly k dnešnímu stavu věcí. Proč nutit ovci, aby žila jako vlk, když pro vlčí způsob života nemá zuby. Co když ty ovce zemřou z té přemíry individuální svobody žalem? Mimochodem, i ti vlci v se v zimě sdružují a dodržují přísnou hierarchii.

1 1
možnosti
Foto

Nikoliv. Svoboda jim musí být vrácena, protože je to nezadatelné, přirozené právo. Pravda, někteří se s ní nebudou ctít smířit, protože je nepříjemná. A pokud zemřou žalem, je to jenom dobře.

Příměr s vlky není tak úplně od věci. Dělají to jen tehdy, pokud je jejich genofond zásadně ohrožen. Umím si představit situaci, kdy se jedinci vzdají osobních svobod pro nějaký vyšší cíl. Ovšem dobrovolně a ne nátlakem centra a moci.

Velmi zjednodušeně to řeknu tak, že primárně budu hájit sebe, svou existenci a osobnost. Pokud toho dosáhnu, budu bránit a hájit existenci své rodiny. Pokud toho dosáhnu, pak možná budu hájit svou obec. Patrně budu mít menší motiv hájit svůj okres, ještě menší svůj kraj a dokonce malou vůli hájit nějakou abstrakci, jako je stát.

6 0
možnosti
MC

R^ Napsal jste to hezky. Netvoří se přirozená kulturní společnost, ale budují se altruisticky provoněné skupiny se zlodějskými levicovými vůdci.

5 0
možnosti
Foto

I to je dobrá formulace. Škoda, že nenapadla mě.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.