Diskuse

Země svobody?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Záhadou zůstává, co a jaké síly a tlaky vedou tedy státy a jejich občany k tomu, že sahají po stále méně efektivnějších řešeních.

0 0
možnosti
Foto

Pohodlnost. Tak jednoduchá je ta odpověď.

5 0
možnosti
MD

Docetl do konce. Urcite zajimavy clanek. Doufejme, ze vygeneruje stejne zajimave prispevky.

0 0
možnosti
MD

Uf, omluva tem prede mnou. Nahrazuji stejne za dalsi.

0 0
možnosti
Foto

Inu, nekritický obdiv k některé velmoci snadno přejde k nekritickému odporu, když dotyčný zjistí, že vše není tak růžové, jak si maloval. Což platí stejně pro USA, EU, Ukrajinu, Rusko a další.

Málokdo si dovede představit, jak obtížné je udržet velký stát v jákés-takés stabilitě a kolik kompromisů (a jaksi i nepěkných kroků) je potřeba kvůli tomu podniknout.

I Karel Havlíček Borovský (můj oblíbenec) podlehl tomuto klamu, když se po r. 1848 postavil proti vídeňské vládě. Která musela čelit vážnému nebezpečí - totiž tomu, že pražská revoluce přeroste ve vážnější konflikt, do kterého se hodlalo vložit Rusko (a osvobodit bratry Čechy z habsburského područí, viz Bakunin). Následující Bachův absolutismus byl ovšem ve srovnání s našimi padesátými léty (i normalizací v 70.) procházka růžovým sadem. Mám k tomuto tématu spoustu materiálu, ale komu to psát? Poučí se někdo?

Musíme se smířit s tím, že žijeme v reálném světě a že vývoj nepostupuje vždy tak, jak bychom si představovali. USA jsou už možná skutečně za zenitem, kdežto jiné země k němu teprve stoupají. Volný neomezovaný rozvoj je dnes (dočasně) možný jen tam, kde je nenasycený trh a levná pracovní síla (Hong Kong, snacha tam pracovalo půl roku a nějaké informace dovezla, v USA sídlí část rodiny - ale oni si už zvykli).

Snít o nějaké absolutně svobodné zemi je sci-fi.

A co je vlastně socialistické a správně kapitalistické? Kdo chce, ať posoudí starého Baťu. Podle jedněch to byl ryzí kapitalista, podle jiný socialista (kvůli výhodám pro zaměstnance). Ale bez ohledu na to prosperoval. A není tohle to správné kritérium?

Jinak samozřejmě Vaše postřehy jsou akceptovatelné. Karma.

4 1
možnosti
Foto

I92v39o 41C30i62l21i25c34h

25. 10. 2014 16:59

Ale komu to psát? 8-o Minimálně já si to velice rád přečtu, hoďte to alespoň na blog ...

1 0
možnosti
Foto

P54e87t62r 19B98u11r67i40a30n

25. 10. 2014 16:28

Zajímavý pohled na situaci a troufnu si tvrdit, že se od pravdy moc neodklání. Můj názor je podobný. Hlavně podtrhuji myšlenku, že řízené zavedení rovnosti vede k chudobě většiny.

5 0
možnosti
Foto

Ano, tak to cítím, nejen emotivně, ale i ekonomicky.

3 0
možnosti
Foto

I10v11o 44C40i34l97i20c66h

25. 10. 2014 16:19

Osobně bych ten nástup socialismu v USA viděl až o něco později (třeba Ronald Reagan byl a je pro mne ještě vzorem kapitalismu a svobody), ale jinak samozřejmě souhlas R^

A i když se Vám to asi nebude líbit, podle mého názoru se póly otočily a stejně jako má USA a západní Evropa nakročeno k socialismu, tak RF má naopak nakročeno ke kapitalismu (i když svým specifickým způsobem, tak to asi bez "báťušky cara" prostě nejde :-/)

4 0
možnosti
Foto

Já bych spíše rozpoznal, že RF se blíží ke kultu osobnosti, nebo k jisté verzi „demokratického carismu“. A vlastně se neliší od USA.

3 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.