Diskuse

Státostrany a státoškolství

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane kolego, čtu vás rád, přímo studuji. Ovšem tentokrát dost nesouhlasně. Už vaše otevření je problematické. "Stát velmi dobře ví..." ale stát je pro mne jisté abstraktum, reprezentované politiky. Ti si to možná uvědomují, ale stát...  S většinou vaší kritiky souhlasím, jenom se obávám, že směřujete k anarchii a tu já moc nemusím. Je to jistě i otázka věku, ale bomby a černé prapory se mi nelíbily ani v mládí. Navíc se obávám, že ta černá díra bez perspektivy nás čeká až příliš brzy. Samozřejmě, že stav současné politiky je děsný, ale kam směřujete vy, krom rozkladu všeho? Jistě oba umíme diskutovat věcně a bez nenávisti. Možná vás po některém příštím textu pochopím.!!

0 0
možnosti
Foto

Tak tak. Na to, že stát není jakási podivná nestvůra, ale že to jsme MY, jsem už upozornil vícekrát.

Není nic pohodlnějšího, než svádět vše na "stát". Ale stále platí poučka, že "Veškerá moc pochází z lidu". Aneb jaký lid, takový stát. A každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

Francouzi jsou v tomhle podobní: "Za to můžou ONI"

U nás stát zasahuje tam, kde nepůsobí občanská společnost, ač by měla. Její vývoj byl po r. 68 násilně přerušen a pokud se znovu nevytvoří, bude veškeré lamentování na adresu státu (jakkoliv oprávněné) jen šepotem do duté vrby - dnes nahrazené internetem. R^

1 0
možnosti
Foto

Mam pomalu dojem, ze spouste lidi vadi zakony, ktere zakonite cast obcanu omezuje. Nektere treba zakon o provozu na pozemnich komunikacich {silnicni zakon]. Maji auto za par milionu, schopne jet 300km za hodinu a nemohou. Nemohou si ani poridit pistoli a tak by se jim nekdy v hospode sesla. Dalsi priklady kazdeho napadnou a dojde k tomu,ze zakony musi byt. 

Mozna k tomu po uvaze dojdete taky a budete napadat jenom ty statne zakony a ne vsechny

1 0
možnosti
Foto

Oba zákony, které jste zmínil jsou nesmyslné a omezující zcela zbytečně. Stačí jeden jediný, ale důsledně uplatněný zákon, a to zákon na vlastnické právo. Vše ostatní se od něj odvíjí.

1 2
možnosti

Pane Závladský, dobrý článek, hodně dobrý. Už delší dobu propadám dojmu, že společnost je rozdělena. Ne na pravičáky a levičáky, ani na bohaté a chudé, ale na vládnoucí třídu a ten zbytek. Za vládnoucí třídu  považuji stát, státní správu se všemi institucemi, neziskovkami placenými státem a zahraničními protektory a parazity pomáhající tento systém udržet. Systém dokonale propracovaný, neprůstřelný. Konečně to někdo napsal bez obalu. Karma.R^

3 0
možnosti

To v čem nyní žijeme, je pouze jiná forma socialismu, která se brzy nebude lišit od té původní. Není z toho ale možné vinit stát jako územní celek pod jednou správou. Chyba je bohužel na straně jeho občanů, kteří si většinou tento způsob správy dobrovolně vybírají.

Státní správa má občanům sloužit, ne je však ovládat, je k tomu ale třeba více voličů, kterým současný stav nevyhovuje. Těch se nám ale bohužel nedostává.

1 0
možnosti

...zbytečně moc zpolitizováno a překombinováno a stačilo říci,že školství je zbytečně moc dotováno a celková výuka je zoufalá což dokazují npř. výsledky maturit ale i vědomostní soutěže atd.Něco se tu zaspalo a kdo to zapřičinil ??Toď otázka nejlepší by bylo se zeptat na tyto příčiny v nějaké venkovské hospůdce

0 0
možnosti

Pane Závladský můžete napsat s čím tak vehementně nesouhlasíte v mém příspěvku?

Čtu vás poměrně pravidelně a je mi jasné, že vám není po chuti ani stát jako smysluplný celek, ani demokracie, která je nedokonalá a další a další.

Stejně jako pan Kšír, ale nenabízíte řešení.  

Poukazovat na to co je špatně je dosti jednoduché, představit ale nějaký lepší způsob soužití se zatím nikomu nepodařilo, naopak společnost cílí k socialismu a jednotnému střihu. Nic horšího nás potkat nemohlo.

0 0
možnosti
Foto

Minus byl jednoznačně za to, že není možné, jak tvrdíte, žít zcela svobodně a bez společnosti. To je iluze. Jste státním otrokem od narození až do smrti. Bez poukazování na to, co je špatné, si to lidé neuvědomí, protože žijí své životy v bludu, že tak je to jedině možné (snad dokonce i správné)..

2 0
možnosti

Největší motiv k velkovýrobě školských titulů mají soukromé školy. Já se tomu nedivím, kdybych tam byl jako majitel nebo "rektor" tak bych uvažoval a jednal podobně. To že je skvělý Yale nebo Cambridge je pravda pravdoucí, ale to je úplně jiná historie, podmínky atd. 

Jinak stát jsme chtěli důsledně zrušit "my" komunisté a nahradit ho všelidovou formou života. Je to samozřejmě hovadina z různých důvodů, nejen že člověk je tvor nedokonalý a spíše je člověk člověku vlkem.

0 0
možnosti
Foto

Ty školy nejsou soukromé. Pouze mají privátní vlastníky. Jinak jsou placeny (i jen částí) rozpočtem, tedy jsou věcně státní.

1 0
možnosti

Naprosto souhlasím.

Třeba v Somálsku, tam stát zrušili úplně a jak se jim tam krásně žije!

0 0
možnosti

Možná jsem optimista, ale zdá se mi, že na komunální úrovni už se začíná trochu dařit eliminovat velké strany.

0 0
možnosti

celé dějiny lidstva jsou protkány bojem za svobodu, aby se nakonec ukázalo, že většina vlastně svobodu ani nechce.

Když pominu Orwella připomíná to Konec civilizace.

1 0
možnosti
Foto

Základem boje za svobodu je znalost přirozeného práva a přijmutí etiky, který musí být založena na vlastnických vztazích.   Bez těchto znalostí si často lidé ani nevšimnou, že jim tu svobodu někdo bere.

1 0
možnosti