Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rezjir rezjir

12. 9. 2011 20:30
Hezké ale

bylo možné na Východě nastolit nějaký minimální stát, když na Západě stát přerozděloval 50% hdp. Vždyť by od nás utekly všechny socky.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 9. 2011 20:57
Re: Hezké ale

Asi prvně s Vámi souhlasím. ;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 9. 2011 16:59
Hmmmm

Ad 1)  Které výdaje (řekněme v členění dle Státního závěrečného účtu) chcete snížit, proč a jak.  Teprve pak se lze bavit o daních.

Ad 2)  Privatizace státních aktiv    a/  která dosud státní aktiva nebyla buď navrácena vlastníkům či privatizována jinak?     b/  darování akcií "dělníkům a rolníkům /chybí pracující inteligence/"  = kupónová privatizace; to už proběhlo (se známými negativy);   c/  proč neuvažujete prodej zbývajících aktiv?

A3)  Vy požadujete absolutní absenci práva?  Neboť právo a jeho vymáhání je bezesporu zásahem státu. Zásah státu si vynutil např. odsíření elektráren. Máme se vzdát i takovýchto zásahů?  Jistě nepotřebuji, aby ČOI přepočítávala účty či postihovala špatnou míru piva (i když již Karlík, toho jména IV. považoval za nutné šizunk postihovat) - ale aby ověřovala zdravotní nezávadnost výrobků považuji za velmi potřebné (to sám nemohu provést).  Jak je to tedy s vaším tvrzením, že "vládní zasahování do této směny je nepřípustné"?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 9. 2011 17:00
Re: Hmmmm (2)

Ad 4)  Banka má zlaté zásoby v rozsahu současného oběživa?  Jaká je reálná hodnota zlata? (Téměř žádná - stejně smluvní jako u papírových peněz.)

Předem děkuji za podrobnou odpověď.  Kára.

0 0
možnosti
B

bezsvobodynejsinic

12. 9. 2011 14:42
poprvé,

a ani nevím proč jsem vlezl nejdříve do diskuse, přečetl (výjimečně) těch pár příspěvků a až pak článek. Snad proto, že vím o čem Rothbard je. Z reakcí v diskusi mně ihned napadlo, že etatisté nepochopí nebo nechtějí pochopit. A při poslední větě v článku se jen trpce pousmál. Je to marný, je to marný, je to marný. Nemát(m)e šanci. Nejdříve musíme pořádně rýt držkou zemi, pak možná...

1 0
možnosti
B

bezsvobodynejsinic

12. 9. 2011 14:45
Re: poprvé,

..."mě" ihned napadlo...jo, bude tam víc chyb, to jenom poznámka pro ty, kteří na tom postaví argumentaci.

0 0
možnosti
C

Cynyc_

12. 9. 2011 14:19
Pan Závladský jako vždy

vydává jeden zcela marginální názor za objektivní fakt a všechny, kdož ho nesdílejí, za hlupáky, kteří ho nepochopili. Těžko říci, jestli neví, nebo jen decentně pomlčel o tom, že Rothbard byl čelným představitelem anarchokapitalismu a požadoval revoluční odstranění státu. Pro představu, například policii (zrušenou samozřejmě se státem) chtěl nahradit tím, že si každý jedinec bude platit bezpečnostní agenturu - což znamená např. to, že zaplatí-li bohatší soused bezpečnostní agentuře více za to, aby Vás zabila, než Vy za ochranu, máte smůlu a musíte se s tím smířit, protože přece nechcete omezovat práva souseda. Stejně tak se očekává od toho, kdo není schopen se uplatnit na pracovním trhu, že to uzná jako filozofickou nutnost, lehne si a pokojně umře hlady. Jediná práva, která mají existovat, jsou vlastnická, a na svém pozemku majitel může cokoli, včetně zabití kohokoli (což je trochu problém, není-li žádný veřejný majetek a veškeré pozemky jsou v soukromém vlastnictví).

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 9. 2011 14:33
Re: Pan Závladský jako vždy

To s tou Rothbardovou privatizací bezpečnosti jste si to vyložil hodně zjednodušeně.

Ostatně o tom jsem vůbec nepsal - to jste si jen dovodil, jako vhodně polemický argument.

Stát nemá dělat to, co dělá špatně, nebo neefektivně. To je obsahem sdělení.

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 9. 2011 14:11
Poněkud komické

Západ radí Východu jak to má dělat a radí mu to tím nejhloupější způsobem.Prej trh, trh, trh všechno vyřeší a stát co nejmenší..A jak to dělají na Západě? Že by třeba celé EU nebylo postavené na byrokracii? že by třeba Německo, Rakousko, Francie,..neměly sdostatek úřadů, kam i našinec když tam chce pracovat či podnikat nemusí dokazovat všechno možné?Že by tam či onam nedocházelo ke korupci, či státní zásahům?Že by se i tyhle státy nepotýkaly se vzrůstajícím zadlužením a rostoucími sociálními výdaji? Je nesmysl že.

Raději počítejme. Státní výdaje dnes ca 1,2 bilionu korun. Z toho řekněme kdyby 100 miliard ušetřilo vyčištění korupce. Řekněme dalších 50 miliard (těžko víc) likvidace různých nepotřebných a neužitečných úřadíčků a koryteček. Víc asi ne.Co ten zbytek aby se něco skutečně ušetřilo? Přestaneme vyplácet důchody, zrušíme školství,vydáváni dokladů, zrušíme polici, armádu, přestanou tady jezdit vlaky,zavřeme státní nemocnice....????

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 9. 2011 14:17
Re: Poněkud komické

Jistě - západ si sakra potřebuje udělat pořádek u sebe doma. Ale v podstatě stejným receptem.

Psal jsem něco o zrušení důchodů a školství, armády, či policie? To jste si vymyslel.

I když státní školství a povinný důchodový systém pokládám nadto za nepřípustné vměšování státu do soukromých svobod.

0 0
možnosti
V

viet

12. 9. 2011 13:49
Zašlá hvězda

Murray Rothbard byl za hvězdu jenom u svých věrných nohsledů. Ani vzdělanější ekonomové ho nebrali vážně. Dávno tomu, co vyvanuly smrady, které vypouštěl. Ach jo, pane Závladský, řečeno s Leninem" učit se, učit se, učit se!

Stačí, když opakujete tu blbost o privatizaci státu!;-)

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

12. 9. 2011 14:13
Re: Zašlá hvězda

Třeba byste se měl učit Vy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.