Historie soubojů browserů

4. 12. 2011 13:15:00
Browser [brauzr], česky řečeno prohlížeč internetových stránek, je počítačový program, což asi ví každý. Úkolem prohlížeče je zpracovat přijatý kód HTML (XHTML, XML) podle norem, zformátovat jej podle dostupného CSS a vykreslit jej do okna prohlížeče.

Historie

Pomineme-li úplně dřevní doby internetu (1976), kdy problémem bylo vykreslit alespoň textový obsah vzdáleného souboru, k prvnímu vážnějšímu průlomu došlo až v roce 1994. Tehdy uvedla společnost Netscape Communications Corporation na trh komerční prohlížeč Netscape Navigator (jeho předchůdcem byl prohlížeč Mosaic). Prohlížeč se sice s dnešními vůbec srovnávat nedal, ale umožňoval na tehdejší dobu naprostou špičku svého oboru a stal se záhy velmi populární.

V roce 1995 reagovala na tento úder společnost Microsoft Corporation uvedením nového OS Windows95, jehož součástí byl internetový prohlížeč Internet Explorer (MSIE) Oprava vložena 5/12: IE byl napevno implementován až ve Windows98 - děkuji za upozornění na chybu.. Díky zabudování prohlížeče přímo do systému (což byl geniální obchodní tah) záhy IE vítězí na celé čáře. Zavádí používání ActiveX, čímž konkurenci tvrdě válcuje. (Oba programy jsou komerční).

Tehdy začíná tzv. „první válka prohlížečů“. Obě firmy se snaží do svých prohlížečů implementovat nové a nové funkce (které konkurenční prohlížeč nedovede vykreslovat). Zároveň však dochází k totální ignoraci norem, podle kterých mají prohlížeče stránky zpracovávat. Microsoft tuto bitvu vyhrál na celé čáře. Díky masivnímu rozšíření OS Windows používá IE v roce 2004 neuvěřitelných 92 % uživatelů WWW!

Projekt Netscape samozřejmě nemohl tuto zdrcující prohru unést. Uvolňuje zdrojové kódy svého programu pod volnou licencí (zdarma). Na těchto zdrojových kódech vzniká posléze projekt Mozilla Firefox a stejnojmenný prohlížeč – ovšem zdarma. Začátkem roku 2009 již používá Firefox plných 22 % uživatelů – probíhá druhá světová válka prohlížečů.

Firma Microsoft se dopouští dvou chyb. Osudovou chybou se jí stává, že vykreslovací jádro MSIE je zároveň používáno i jako systémový souborový manažer (Průzkumník Windows). Tím dochází ke konfliktu různých cílů stejného programu. Druhá chyba se Microsoftu vrací v podobě prohraných arbitráží a soudů v mnoha státech, které firmu drasticky pokutují za porušování konkurenčního prostředí (IE je nedílnou částí OS Windows) a nařizují firmě otevřít systém jakémukoliv jinému prohlížeči (obdobně s Windows Media Playerem).

Microsoft reaguje po svém: omezuje investice do vývoje IE i WMP. Přestává sledovat trendy a odmítá se zpětně podřizovat mezinárodní autoritě W3C. Zvykl si, že je gigantem, který normy určuje, nikoliv respektuje. Prohlížeč MSIE beznadějně zastarává. Firefox naopak s W3C čile spolupracuje a dostává se do čela moderních a bezpečných prohlížečů.

Dnes

Microsoft byl donucen umožnit výběr výchozího prohlížeče (mj. utilitou C:\\windows\system32\browserchoice.exe). V současnosti je uživateli k prohlížení webových stránek používána celá řada prohlížečů mj.: Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Opera (+ třeba čistě textové prohlížeče Lynx a Linxs).

Dnešní prohlížeče (a je jich o hodně více, než jsem uvedl) stojí asi na 4 základních typech vykreslovacích jader:

  1. Trident – (MSIE, Maxthon, AmiWeb, AOL Explorer a další)
  2. Gecko – (Mozilla Firefox, Sea Monkey, Camino, K-Meleon, Flock a další)
  3. WebKit – (Konqueror, Safari, Chrome, Epiphany a další)
  4. Presto – (Opera, Nintendo DS, Nokia 770, Sony Mylo a další)
  5. Jiné – (Amaya, Arachne, Dillo a další)
  6. Textové – (Lynx, Elinks a další)

Hodnocení

  1. MSIE – léta čím dál tím více zastaralý prohlížeč plný bezpečnostních chyb a chybné filosofie: „vykresli to jak umíš“. Nadále je však součástí OS Windows (Průzkumník), tudíž řada uživatelů netuší, že může používat i jiné prohlížeče a používá MSIE nadále. Spravedlivě je třeba dodat, že verze MSIE-9 se o hodně zlepšila. Ale pokud se podíváme na prohlížeče z hlediska dodržování norem, stále má co dohánět. Verze MSIE-4 až MSIE-7 jsou dnes naprosto nepoužitelné.
  2. Mozilla Firefox – mimořádně úspěšný prohlížeč, avšak snaha o inovace a přídavné moduly z něj dnes udělaly trochu obézního Otesánka se značnými nároky na paměť. Jeho obliba zvolna klesá.
  3. Opera – ač má uživatelů poměrně velmi málo, jedná se o velmi kvalitní prohlížeč jdoucí s dobou. Náskok má zejména v aurálních výstupech a celkově vynikající koncepcí přívětivosti k postiženým lidem. Kdo se s ním dobře seznámil, nedá na něj dopustit.
  4. Google Chrome – je třeba vypíchnout projekt Google, který investoval obrovské prostředky do vývoje skutečně moderního a výkonného webového prohlížeče Chrome. V září 2008 byly uvolněny první verze ve 43 jazykových mutacích. Chrome zaznamenal raketový nástup počtu uživatelů.
  5. Safari – je v podstatě starším sourozencem Chrome určeným pro OS Apple – MAC, i když je dnes dostupný i v kompilaci pro OS Windows (ale bez české lokalizace). Z hlediska respektu k normám W3C snad dokonce nejlepší.

Budoucnost

Odhadovat trendy je vždy ošemetné, ale pokud se pokusíme počítat pravděpodobnosti pomocí lineárního trendu, pak se zdá, že budoucnost může vypadat asi takto:

browsery2011-12.png

Z grafu můžeme vyčíst průsečík užívanosti Google Chrome a Mozilla Firefox v minulém měsíci a s použitím trendu můžeme odhadnout, že počet uživatelů MSIE přestane být dominantní někdy o prázdninách 2012, pokud se Microsoft neodhodlá k razantnímu řezu. Jisté náznaky tu jsou.

Nejsmutnější je, že nekonečný zástup vývojářů byl celá léta nucen vytvářet stránky pro „normální“ prohlížeče a k tomu několik variant pro MSIE. Kdo jim tu zbytečnou vícepráci zaplatí??? Že by to udělal William Gates velmi pochybuji.

A vždycky jdu „do kolen“ když se na otázku: „jaký prohlížeč používáš?“ dozvím: „Seznam“. :-((

Autor: Petr Závladský | neděle 4.12.2011 13:15 | karma článku: 9.69 | přečteno: 918x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1687

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...