Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na vaše texty chci mít klid a soustředění. Našel jsem je až teď. Vaše skoro mrazivá analýza je , jako vždy, exaktní. Já mám ovšem trochu problém s rolí práva v takovém státu. Máte pravdu v tom, že naši politici neustále ječí a mají potřebu ohýbat si ústavu. Nesmyslně. Slavní američtí federalisté už věděli, že vláda práva je základem.  Navíc má pan Dvořák pravdu ve volání po občanské společnosti. Klus a spol vyznávali zásadu: hoďte nám to tam a potom držte hubu. Nedávno jsem byl na takové besedě jedné občanské společnosti a jeden mladík se rozčiloval, že o něčem by měl rozhodovat lid. A já mu říkal, vždyť rozhoduje, žijeme v zastupitelské demokracii, lid si zvolil své zástupce. Jeden tady sedí, zeptejte se ho, proč s tím souhlasil... No nezeptal. To je také trochu problém. A poslední poznámka. Jezdíval jsem služebně do Dánska a studoval tam dost jejich systém. Oni jedou léta jako sociální stát a jedou úspěšně. Tyhle věci nejsou jednoduché.R^

2 0
možnosti
Foto

Tak tak. Nicméně hledejme příčinu. Kdo vytváří stát? Jeho občané. Kdo volí zastupitele, poslance a senátory? Občané. A proč to je tedy špatně? Protože nemáme občanskou společnost, která si řadu věcí dokáže zařídit sama bez zásahu státu.

Dovolím si uvést dva příklady.

1. V krajové části Turnova stojí kaplička, která byla v zoufalém stavu, byť památka. Protože město na její opravu nedalo, místní se složili a opravu zaplatili za svého.

2. Navštívil mě známý, abych se přimluvil na radnici (protože prý tam pár lidí znám), že by na dětské hřiště potřebovali novou prolézačku. Na můj dotaz, proč tam nejde sám (a jeho sousedé), mi nedokázal odpovědět. Tak jsem mu poradil, ať se na tu prolézačku složí, s odkazem na výše zmíněnou kapličku. S tím, ať se přestanou spoléhat na to, že za ně někdo jiný něco udělá. Odešel rozhořčen.

Pokud většina občanů nebude schopna si své věci obstarávat sama, musí vytvářet stát se socialistickými rysy.

Z Bati by si měli brát příklad všichni. Za jeho připomínku díky. Někdo tvrdí, že to byl typický kapitalista, jiný, že socialista.

Já říkám, že to byl moudrý podnikatel, který dokázal vidět dál než jen do výše pokladního okénka své banky.

Karma!

6 0
možnosti
Foto

R^

Máte pravdu v tom, že většina si skutečně přeje socialismus. Přeje si nějaké výhody garantované státem za cizí peníze. O tom co je to svoboda, nemá spousta lidí ani tušení. Cítí se svobodní, když jim stát zajistí klidné přežívání v bahně nesvobody. Že některé v tom bahně utopí? Co na tom? Jich se to ZATÍM netýká.

2 0
možnosti

Zdá se, že pro politika je nejlepší, když přání lidí nenaslouchá vůbec, protože lidé jsou nezodpovědní a chtěli by mít alespoň nějaké jistoty (a nechápou, že ty mohou mít jen finančníci ve svých bonusech, kdy poté, co přivedou nějakou banku ke krachu, odcházejí s mnohamilionovými bonusy).

Lidé nechápou dobrodiní škrtů, lidé si žijí nad poměry (co to je a koho se to týká?) a budou za to finančními trhy (které jako nějaké božstvo zřejmě zcela dokonale rozliší koho odměnit  koho potrestat) po zásluze potrestáni.

Lidé mají i tu drzost chtít, aby fungovala spravedlnost pro všechny a ne jen pro ty, kteří si ji zaplatí (pokud by i to selhalo, je tu ještě amnestie na míru).

Jen málokomu imponují v civilním životě slova Dolores Ibárruri:

"Raději zemřít ve stoje, nežli žít v kleče."

Ač jinak to bylo heslo v podmínkách občanské války mobilizující. Ale právě v těchto podmínkách.

0 1
možnosti
Foto

I13v65o 61C52i80l34i10c74h

29. 4. 2015 8:14

Zcela přesné R^ Bohužel :-/

3 0
možnosti
Foto

Popsal jste to dost dobře.R^

2 0
možnosti
Foto

Za prvé je nutné použít jinou terminologii, socialismus není totožný s administrativně direktivní ekonomikou, která konec konců dominovala už na staré Krétě.

Za druhé aby tedy bylo možné hovořit o super administrativně direktivní ekonomice, nesměl by existovat žádný soukromý sektor v žádné oblasti i odvětví, např. v rození dětí a umírání.

1 0
možnosti
Foto

Zcela vědomě jsem užil právě tyto termíny, kvůli souvztažnosti.

1 0
možnosti

Možná to má řešení. 

Co kdybychom dali stejné mzdy a nezávislost jako soudcům té skupině lidí, kteří mají největší vliv na naši budoucnost.

0 0
možnosti

A kteří lidé to jsou? Ti co mají největší vliv na naši budoucnost?

0 0
možnosti

Jste dobrej! Vystihl jste přesně to, co cítí mnoho lidí. R^

2 0
možnosti

Kolik že to dostali naposledy? 2,46% ?:-)

0 0
možnosti

Jestli je česko moc socialistické, co je potom Německo? Komunistický ráj?:-)

1 0
možnosti

Rozdíl je v tom, že v Německu je levice více pravicovější než naše pravice. Ale ne. Němci jsou: 1) disciplinovaní 2) bohatí - mohou si dovolit dotovat celou EU 3) mají asi lepší politiky, kteří chtějí víc než svoje koryto 4) za 25 let po válce se dokázali relativně dobře vyrovnat s nacismem a dohnat vyspělý svět (my jsme ten čas s vyjímkou prvních několika let prodrbali - a ten proces zahájil Zeman s Klausem opoziční smlouvou)

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.