Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Základní škola by vůbec neměla být povinná. Zdarma ano a jsem si jist, že na toto by lidé dali peníze i dobrovolně. Státní mašinérie si vychovává své příští voliče aby se udržela u moci. Má to vůbec něco společného s demokracií?  Jak píšete, komunismus a fašismus v jednom.

2 1
možnosti

Hlubek

škoda,že není po vašem, to by vás Romové nosili na rukou, kdyby nemuseli posílat děti do školy. Jinak autor se asi na nic nepamatuje, socializmus měl vytvořené pracovní místa pro všechny. Dokonce umělá zaměstnanost

0 0
možnosti

Tak dobře napsáno a tak malá karma. To taky svědčí o mnohém. Komunismus, možná nemáme, ale máme komunisticky smýšlející lidi.

1 1
možnosti

O jakém školství vlastně píšete?! Např. stát musí zaručit, že nová generace absolvuje alespoň ZŠ, neboť to je v zájmu všech a téměř ze všech úhlů pohledu. Bavit se můžeme  o náplni a aktuálně o klesající úrovni (psal jsem o tom), ale určitě ne o svobodě rozhodování rodičů.

Lituji, článek se mně nelíbil.

2 2
možnosti
Foto

No právě a protože je vzdělání lidí příliš důležité, neměl by tento proces organizovat stát, ale svobodný trh. Jenže vládnoucí kasta si jen tak nenechá vzít možnost programovat myšlení lidí.

2 1
možnosti

To je zase šílený blábol, omlouvám se, ale jinak to nejde pojmenovat. Jak byste měl od základní školy chtít, aby aktivně vytvářela nějaká pracovní místa? Základní škola má děti připravit na život, poskytnout jim základní přehled o světě okolo nás, nemůže je učit nějakým podnikatelským dovednostem a speciálním schopnostem! Jak byste měl chtít, aby základní školy nebyly dohlíženy státem? Chcete, aby si snad každá škola učila, cokoliv se jim zamane? Co má takové vzdělání za smysl? Když se dítě přestěhuje, nebude moci absolutně navázat na dosavadní vzdělání proto, že škola bude učit úplně něco jiného? Ano, možná nějakých horních 5 % by ocenilo individualizaci vzdělání již od první třídy, ale vy musíte vyřešit těch 95 %, jinak budete mít nezaměstnatelná ghetta pologramotných lidí!

2 2
možnosti

J13i46ř45í 62P60l36í19v36a

26. 4. 2015 17:57

Základní škola sice dětem vnucuje jistý "základní" přehled o světě okolo, ale děti jsou bezpochyby schopny si lepší přehled o světě udělat i bez základní školy - když se jim nechá svoboda. Viz Peter Gray.

Děti se naštěstí základní školou nenechají docela "ohnout", ale přesto na nich zůstanou celý život různé deformace.

4 0
možnosti

Snahou Bílé knihy je hodnotit školy podle údajného přínosu absolventů pro trh práce. Zcela pomíjí známé a statisticky doložené skutečnosti, čímž dokazuje nevzdělanost autorů (o pravopisných a stylistických chybách nemá cenu se rozšiřovat i z toho hlediska je Bílá kniha otřesná). Před několika lety doložil německý sociolog Hartmann, že úspěšnost absolventů na pozicích s nejvyššími příjmy (manažeři, politici, špičky jurisdikce) je jednoznačně dána sociálním původem. Délka praxe, zahraniční stáže ani typ diplomu nehrají žádnou roli.

I u nás víme, že úspěšnost absolventů je dána především na charakterů sítí známostí než na kvalitě učitelů a hodnotě výuky.

Pochopitelně pak vnímám Bílou knihu jako snahu tuto skutečnost maskovat.

1 2
možnosti
Foto

Nedůležitější a preferovanou znalostí je umění přisát se na státní penězovody.  K tomu se vytvářejí klientelistické sítě navzájem propojených firem a politiků, kteří mezi sebe jen tak někoho nepustí.  Ostatní firmy a lidé, co jsou mimo,  tohle všechno musí zaplatit.

2 2
možnosti
Foto

Moc dobře jste to popsal a napsal.  To, že to chápu já, ale nic neznamená, dobré to začne být v okamžiku, kdy tuto očividnou skutečnost pochopí například i pan Nožička, nebo pan Matuška.   Za mě samozřejmě karma. R^

4 2
možnosti
Foto

To je právě ten problém, pane kolego. Vy to víte, já to vím, jen všechny ty Nožičky a Matušky to nechtějí pochopit, protože je to státní školství navždy zformovalo k obrazu svému.

4 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.