Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dedko

22. 8. 2009 8:11
S některými poznaky

uvedenými v článku bych souhlasil s některými ne. Zřejmě je zde zaměňována demokracie a liberalismus atd.Pokud je ale něco špatně, pak si za to můžeme sami. Také jsem  měl jiné představy.Nemusíte se mnou souhlasit, ale někdy mám dojem, že po pádu levicové diktatury měla přijít na nějaký čas diktatura pravicová a pak teprve demokracie. ( něco jako v Chile).

0 0
možnosti

PeTaX

22. 8. 2009 9:50
Re: S některými poznaky

Vlastně s Vámi v jistém smyslu souhlasím. (Až na chybnou druhou větu. Demokracie a liberalismus se nevylučují, naopak. Demokracie versus socialismus je o mnoho problematičtější.) Zkusme však raději použít demokracii, než diktaturu - kohokoliv. Pokud postavíme tvrzení tak, že demokracie je nástrojem volby svobodných občanů, nemám s tím problém. Pokud položíme tvrzení tak, že demokratická volba je jen potvrzením statu quo otroky systému, mám problém veliký.

0 0
možnosti

nnevimm

22. 8. 2009 1:09
demokracie vs svoboda

Zaměňujete pojmy. Demokracie neznaméná svoboda nebo rovnoprávnost. Demokracie vám nezaručí práva. Demokracie znamená rámec vyjednávání. Znamená možnost změnit vládu bez prolití krve, tedy despocie. Nijak ovšem nezaručuje, že lidé, kteří demokracii využívají k delegaci moci budou činit správně a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Když v německu před druhou světovou válkou demokraticky rozhodli o méněcennosti židů, bylo to rozhodnuto v rámci demokracie, ovšem o správnosti tohoto rozhodnutí bychom mohli dost pochybovat. Nehažte však vinu na demokracii, protože ta nezodpovídá za morální hodnoty lidí, kteří ji využívají. Nic lepšhího než demokracii nemáme. Pokud demokracie učiní špatná rozhodnutí, sama demokracie nám dává možnost rozhodnutí opět změnit. Pokud by nám demokracie zaručila svobodu a rovnoprávnost, samu demokracii bychom poté nepotřebovali, protože bychom ani nepotřebovali měnit systém. Pokud zavrhneme demokracii, upadneme v despocii.

0 0
možnosti

PeTaX

22. 8. 2009 9:40
Re: demokracie vs svoboda

Rozumím tomu, co obhajujete - a v zásadě souhlasím. Zkuste to však nahlédnout z jiného úhlu: surová masa lidí je dnes na výplatní listině státu. Zcela, nebo z části. Je jejich volba skrze demokratický systém legitimní?

0 0
možnosti

wiki5.5

22. 8. 2009 0:45
me by zajimalo

jestli jste nekdy zil (ne byl na dovolene) nekde v zahranici. Ja bych si tipnul, ze ne.

0 0
možnosti

PeTaX

22. 8. 2009 9:42
Re: me by zajimalo

Nesouvisí. Nemusím někde žít, stačí umět získávat informace. (PS: a co jste tím chtěl říci? Že jinde to není lepší, nebo že všude jinde je to dokonalé?)

0 0
možnosti

Fmighta the Affaffin

22. 8. 2009 0:30
Co to je za nesmysly?

To zni jako nejaka Strazna vez. Vubec nechapu, co je pointa a co navrhujete, ze by se melo zmenit. Trosku jsem z toho vycitil, ze vam vadi nedostatek osobni svobody cloveka, ale to naopak demokracie ma za ukol spravit, problem je, ze jsou tady porad nesmysly typu socdem a komunisti, kteri maji lidi porad za poddane, misto za nadrizene, a lidem se to tak libi a voli je. Takze ANO, demokracie JE to nejlepsi. Ale lidi ji musi chtit a umet pouzivat.

0 0
možnosti

PeTaX

22. 8. 2009 9:33
Re: Co to je za nesmysly?

Nedostatek svobody je zcela fatální. Existence komunistů (ve všech kabátech) naprosto alarmující. Pointou je toto: to si necháme všechno líbit?

0 0
možnosti

lesicatko

22. 8. 2009 0:02
Nerozumiem Vám

Vadí Vám demokracia ale nedáte nijaký návrh, čo namiesto nej. Teorií bolo vypracovaných množstvo - tá, čo vymyslel Marx bola dokonca vraj na vedeckom základe - a viete ako dopadla...

Prečo si myslíte, že by ste našli lepšiu ?

Demokracia má jednu unikátnu vlastnosť - je samoopraviteľná.To jej dáva určité výsadné postavenie, hoci má  kopu slabých miest.

Fakt si myslíte, že nájdete lepšie riešenie ?

0 0
možnosti

PeTaX

22. 8. 2009 9:30
Re: Nerozumiem Vám

Domnívám se, společně s Vámi, že demokracie je nejmenším ze všech ostatních zel. Ale už si nemyslím, že ideálním je všeobecné volební právo 1 hlava = 1 hlas. Některé ty hlavy existují jen proto, aby nepršelo do krku.

0 0
možnosti

PeTaX

21. 8. 2009 23:03
Promiňte

Mám vypracovanou teorii, která tento problém řeší. Ale nechce se mi ji publikovat veřejně, dokud si neověřím mezní stavy té myšlenky. Jako to ostudně udělal lord Maynard Keynes. Nechte ně přemýšlet.

0 0
možnosti

Jadap

21. 8. 2009 23:16
Re: Promiňte

Omlouvám se, tohle jsem si přečetl až poté, co jsem vám dal podruhé otázku níže. Tak tedy mnoho zdaru v přemýšlení.

0 0
možnosti

Jadap

21. 8. 2009 22:46
Čím chcete demokracii nahradit?

Jistě máte v mnohém pravdu. Jenom mi uniká, čím byste chtěl tu demokracii nahradit. Všechno, co člověk tvoří, je nedokonalé, protože člověk není dokonalý. Jsou dána pravidla, která se vždycky dají zneužít, to je nejslabější stránka demokracie, jakožto systému. Pak záleží na dodržování etických principů, a to bych řekl, že je ta podstata všeho negativního, co vás rozčiluje. Ale to není role toho systému, to je role těch, kdo se v tom systému pohybují - tedy všech lidí, či občanů. 

0 0
možnosti

PeTaX

21. 8. 2009 22:53
Re: Čím chcete demokracii nahradit?

Jestliže lidé pochybují o účelnosti, pak je to velmi ostré varování. Něco je špatně.

0 0
možnosti

stařec bez moře

21. 8. 2009 22:34
Jooo, takový je už život.

I když v tom článku je mnoho podivných přirovnání, asi chápu co má autor na mysli. Stačí si však pročíst historii a člověk je hned klidnější, když pochopí, že tohle se děje už po tisíciletí, jen se to různě nazývá. Dnes demokracií. Také se, jak poznal Marx, upravují výrobní vztahy podle rozvoje výrobních sil. Otrokem doby otrokářské by už nikdo nebyl, nevolníkem taky ne, proletářem zaměstnaným 16 hodin denně bez nároku na dovolenou taky ne. Tak jsou z nás pseudosvobodní lidé, dělající křoví elitě, která bezostyšně krade z našich peněz a my o tom víme a mlčíme, protože máme ten svůj "kus žvance", kterým se nám dá, v tomto stupni společenského vývoje, zacpat huba. Na budoucí problém je zaděláno tím, že ten žvanec už je tak velký, že na něj není a musí se na něj státy zadlužovat. Pak přijde revoluce a zase nějaká "nová" společnost.

0 0
možnosti

PeTaX

21. 8. 2009 22:43
Re: Jooo, takový je už život.

Třeba by bylo vhodné položit si otázku, jestli Váš přínos společnost je takovým, jak se domníváte. A podotýkám, že můj text je ryze apolitický,

0 0
možnosti

theurgh

21. 8. 2009 22:07
Dobrý večer

Můžete být konkrétnější? Jak to myslíte s tou Ústavou a Listinou?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS