Moderní strava nás zahubí

18. 05. 2015 20:40:00
Už někdy dříve jsem psal, že žijeme tak, jak se stravujeme a jsme tím, co jíme. Pro tentokrát ale ani nechci tolik moc kopat do masa bez masa.

Nedávno jsem četl poměrně zajímavý článek pana MUDr. Davida Freje, který byl sice původně klasickým (západním) internistou, ale osvojil si i znalosti východní medicíny a dnes se zabývá diagnostikou chronických zánětů, které pokládá za primární příčinu jiných závažných (i civilizačních) chorob.

Špekáčky

Původní receptura:

  • 50 % hovězí zadní maso z mladých kusů
  • 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže
  • 30 % na kostičky nakrájeného špeku
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • někdy muškátový ořech
  • uzení

Dnešní receptura:

  • 40 % vepřové maso
  • 25 % vepřové sádlo
  • 10 % hovězí maso
  • 5 % vepřové kůže
  • pitná voda
  • bramborový škrob
  • jedlá sůl
  • stabilizátory
  • potravinářská vláknina
  • směs koření
  • extrakty koření
  • dextróza
  • antioxidant E300
  • zvýrazňovač chuti a vůně E621

Jedním z prvních postřehů, které mě zaujaly, je tvrzení pana doktora, že krátkodobým zánětům se má nechávat volný průběh. Naši předci nežili v tak aseptickém prostředí, jaké dnes (bohužel) vytváříme v našich domácnostech my. Žili v symbióze s celou řadou mikroorganismů i parazitů, kterými bylo tělo nějakou měrou soustavně atakováno a bránilo se lokálními, krátkodobými záněty, čímž posilovalo svou autoimunitu – vyrábělo si průběžně protilátky.

V dnešní době, kdy i nepatrné a nefatální záněty hned v zárodku deptáme antipyretiky, dokonce antibiotiky, ponechává náš (a zejména dětský) imunitní systém naprosto zlenivělý. Jakýkoliv přechod z aseptické oblasti bytu pak znamená pro tělo nečekanou, prudkou ataku, které se tělo nedovede samo bránit.

Velmi často je příčinou vleklého zánětu soustavné napadání organismu nějakým alergenem, nejčastěji potravním, nebo chemickým. V dnešní době plastických hmot, chemicky ošetřovaných vod, alchymisticky připravovaných potravin a exhalací ve vzduchu není vůbec divu.

Takové alergeny stále provokují imunitní systém k reakcím a vyvolávají tak vleklé záněty. Při slabé imunitní reakci organismu mohou vést naopak k rozvoji například rakoviny, diabetu, nemocím věnčitých tepen, ale i k migrénám, obezitě, i psychickým obtížím typu depresí i schizofrenií apod.

Z typických alergenů pan doktor vyjmenovává lepek, mléčné výrobky, citrusové plody a jiné. Na otázku, že naši předkové přece ve stravě lepek měli také, nachází z mého hlediska velmi důležitou odpověď: „To ano, ale musíme si uvědomit, že pšenice pěstovaná před 100, nebo 200 lety, se diametrálně lišila od té soudobé. Podobají se navzájem jen jménem“.

Současné odrůdy jsou přešlechtěné, zhusta též geneticky modifikované (ač se o tom příliš nemluví) tak, aby měly vysoké výnosy a byly odolné proti chemickým postřikům apod. Nikdo dlouhodobě netestoval, co s našimi organismy takto zmutované obilniny (s podílem lepku až stonásobně vyšším, než dříve) udělají. Z našich stolů zmizely dříve tradiční luštěniny, špalda, jáhly, pohanka a další potraviny.

O mléce a mléčných výrobcích platí naprosto totéž. Průmyslové výrobky jsou více chemickou látkou, než prostou potravinou. Homogenizace navíc dělá z mléka zcela jinou potravinu, než kterou bývala dříve.

Dalším, a závažným problémem je jakási „monokulturnost“ našeho stravování. Zatímco naši předci měli potravinovou skladbu velmi pestrou, dnešní jídelníček se v podstatě skládá asi z deseti druhů potravin (významně zastoupených právě těmi pšeničnými a mléčnými) a jestliže je doporučeno nějaký z těchto alergenů omezit, lidé pak vlastně nemají co jíst. Jsme závislí na špatném chlebu, špatném bílém pečivu, špatných těstovinách, špatných knedlících, špatných buchtách, špatném masu, špatných sýrech, špatných uzeninách, hamburgerech, pizzách atd.

U těch uzenin bych se na vteřinku pozastavil. Pokud se podíváte do tzv. „spotřebního koše“, jak nám jej předkládá ČSÚ, pak právě na uzeniny a polomasné výrobky (s přísadami různých modifikovaných škrobů, sóji, různých EE-dochucovadel a vylepšovadel) vynakládáme obrovskou část našich výdajů. [Viz graf 1]

Z dále zmíněných rad: chléb raději špaldový, nebo žitný, než pšeničný. Místo slunečnicového oleje na smažení (uvolňuje nebezpečné volné radikály a karcinogeny) raději olivový, nebo z tuzemských řepkový, lisovaný za studena. A raději nesmažit – trojobal je významně nezdravý. Vyhnout se raději lilkovitým zeleninám (rajčata i brambory!!!). Z ovoce raději tuzemské druhy (na exotické ovoce není náš organismus zrovna dvakrát zvyklý).

A co je podstatné: není třeba ani jednu z výše zmíněných potravin absolutně zavrhnout. Je třeba se stravovat střídmě a pestře, s důležitým podílem zeleniny i domácího ovoce.

A nakonec ještě jedna věc: léta nám cpali do hlav dietologové a nutriční terapeuti, že je nutné jíst pětkrát denně (v malých porcích). Pan doktor Frej to popírá! Poukazuje na to, že jídlo trávíme i několik hodin (podle stravitelnosti) a rozhodně není správné se krmit, pokud není žaludek prázdný. Měli bychom se raději řídit přirozenými potřebami těla, které se spíše řídí biorytmy, než nějakými konvencemi. Na základě pokusů s lidmi, kteří byli odizolováni od vnějšího světla a našich časoměrných strojků, jedli nejvýše 2×, maximálně 3× denně! Ten model 5× denně je zastaralý a nevhodný.

Na závěr tedy shrnu: jezme cokoliv, ale střídmě, jezme pestře, ale raději přírodní potraviny, než průmyslově zpracované. Takové Babišovy Kostelecké dobroty, uzené se 48% podílem masa, nebudou zrovna dvakrát nejzdravější. Stejně, jako špekáčky, které nesmí nad oheň, ale stojí pod 50 Kč/kg. Jsou téměř bezmasé, ze zbytků.

A s přemrštěnou hygienou to také dvakrát nepřehánějte. Neumytá mrkvička, vytažená ze záhonu, ještě nikoho nezabila. (U kupovaných v hytlermarketu je to ale hazard!)

A opravdu poslední rada: pokud se můžete odstěhovat z města, udělejte to. Žijte pomalu, vyplatí se to.

Psáno pro Svobodný Svět

Autor: Petr Závladský | pondělí 18.5.2015 20:40 | karma článku: 28.11 | přečteno: 1344x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 327 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1687

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...