Kvalita chleba

2. 12. 2011 14:45:00
Chléb je bezesporu základní potravinou. Je smutnou skutečností, že to co si dnes domů kupujeme má s tradičním chlebem pramálo společného. Za posledních 20 let došlo k drastickému snížení kvality chleba a pečiva obecně.

Kdysi dávno se říkávalo, že chléb je Boží dar.

Prababička vyprávěla, že si chléb doma zadělávali sami ze své mouky. Vykynuté chleby odvezli v ošatkách k pekaři, který jim je za velmi mírný peníz upekl. Upečené pecny uskladnili v komoře na k tomu určené polici odkud se podle potřeby odebíraly. Chléb se zadělával tak jednou za 10 – 14 dní až se zásoba spotřebovala. Po celou tu dobu byl chléb dobrý a voňavý. Jen v době zrání švestek se trvanlivost snižovala vinou plísní.

Během svého života jsem už chléb musel kupovat hotový, ale popravdě: pokud jsem jej uchovával v kredenci zabalený do pláténka, vydržel dobrý i týden. Pak už byl poněkud tvrdý, ale topinky z něj byly stále výtečné. A dlužno říct, že starý chléb jsem nikdy nevyhazoval. Pokud nebyla na topinky chuť, dal se usušit. Šlo jej dát králíkům, prasátku, slepicím, či jinak zužitkovat.

chleb_plesnivy_0.jpg
Dnes lidé uchovávají koupený chléb převážně v igelitových sáčcích, nezřídka v ledničkách, či dokonce v mrazácích. Ono skoro nic jiného nezbývá. Bez těchto opatření je chléb již druhý den prakticky nepoživatelný, plesnivý, nebo přinejmenším není moc dobrý. Co je na vině?

A dnes?

Většina současných pekáren přešla z tradiční receptury (žitná mouka [někdy ve směsi s pšeničnou] kvásek, voda, sůl, kmín) na jiné postupy: směsi podřadných mouk s přísadami enzymů, Éček a dokonce i rozemletého starého pečiva (až 10 %). Nebo dokonce z hotových směsí s umrtvenými průmyslovými kvasy dodávaných třetími stranami.

chleb_plesnivy_1.jpg
Takovýto „chléb“ má vinou cizorodých příměsí a špatných vstupních surovin nesprávnou chuť i barvu, která se ještě dále „upravuje“ dalšími přísadami (kyselina citrónová, barviva, enzymy).

Z energetických důvodů je dnes většinou chléb také nedopečený. Měkký chléb není jen znakem jeho čerstvosti, ale většinou právě jeho nedopečenosti. Dobře upečený chléb má naopak kůrku tuhou a až pod ní je měkká střída.

chleb_plesnivy_2.jpg
Pokud platily před dvaceti lety oborové (potravinářské) normy, ty jednoznačně stanovovaly, že chléb musí být poživatelný nejméně čtyři dny po upečení. Tyto ON již dnes neplatí a „životnost“ chleba je dnes měřena spíše jednotkami hodin.

Dalšími Batmany v příběhu chleba jsou i různé supermarkety, které nutí pekárny k co nejnižším cenám a tím i k velmi „nevšednímu“ počínání a i k velmi „nevšedním“ výstupům.

chleb_plesnivy_3.jpg
Poměrně obsáhlý článek na toto téma otiskl před nějakým časem zpravodajský server iHned.

Řada lidí si dnes raději peče chléb sama v domácích pekárničkách (i když ani to není vždy ideální, protože mouky v obchodech také často nestojí za nic a žitnou mouku abyste pohledali), ale alespoň trochu vědí, z čeho si chléb svůj vezdejší uhnětli.

Pár dobrých rad

  1. Plesnivý chléb nikdy nejezte i kdybyste jej okrájeli. Spóry plísní jsou zarostlé velmi hluboko ve struktuře – daleko od vnějšího projevu plísně.
  2. Nepodporujte pekárny, které jen ničí mouku. Zejména velmi laciný chléb je prvním signálem, že nestojí vůbec za nic.
  3. Trvejte na tom, že za své těžce vydělané peníze požadujete kvalitní potraviny.
  4. Nenechte si nic líbit. Braňte se, protestujte, stěžujte si, reklamujte. Nejste přece ovčani!!!
  5. Nenechte se odradit různými „vohnouty“, kteří Vás označí: „za iniciativní blbce“.

Proto opakuji jako v posledním článku: řada Čechů má sebevražedné sklony. Možná rychlejší by bylo namíchat si roztok otrušíku.

Autor: Petr Závladský | pátek 2.12.2011 14:45 | karma článku: 30.44 | přečteno: 3031x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 371 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1687

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...