Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní strava nás zahubí

18. 05. 2015 20:40:00
Už někdy dříve jsem psal, že žijeme tak, jak se stravujeme a jsme tím, co jíme. Pro tentokrát ale ani nechci tolik moc kopat do masa bez masa.

Nedávno jsem četl poměrně zajímavý článek pana MUDr. Davida Freje, který byl sice původně klasickým (západním) internistou, ale osvojil si i znalosti východní medicíny a dnes se zabývá diagnostikou chronických zánětů, které pokládá za primární příčinu jiných závažných (i civilizačních) chorob.

Špekáčky

Původní receptura:

  • 50 % hovězí zadní maso z mladých kusů
  • 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže
  • 30 % na kostičky nakrájeného špeku
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • někdy muškátový ořech
  • uzení

Dnešní receptura:

  • 40 % vepřové maso
  • 25 % vepřové sádlo
  • 10 % hovězí maso
  • 5 % vepřové kůže
  • pitná voda
  • bramborový škrob
  • jedlá sůl
  • stabilizátory
  • potravinářská vláknina
  • směs koření
  • extrakty koření
  • dextróza
  • antioxidant E300
  • zvýrazňovač chuti a vůně E621

Jedním z prvních postřehů, které mě zaujaly, je tvrzení pana doktora, že krátkodobým zánětům se má nechávat volný průběh. Naši předci nežili v tak aseptickém prostředí, jaké dnes (bohužel) vytváříme v našich domácnostech my. Žili v symbióze s celou řadou mikroorganismů i parazitů, kterými bylo tělo nějakou měrou soustavně atakováno a bránilo se lokálními, krátkodobými záněty, čímž posilovalo svou autoimunitu – vyrábělo si průběžně protilátky.

V dnešní době, kdy i nepatrné a nefatální záněty hned v zárodku deptáme antipyretiky, dokonce antibiotiky, ponechává náš (a zejména dětský) imunitní systém naprosto zlenivělý. Jakýkoliv přechod z aseptické oblasti bytu pak znamená pro tělo nečekanou, prudkou ataku, které se tělo nedovede samo bránit.

Velmi často je příčinou vleklého zánětu soustavné napadání organismu nějakým alergenem, nejčastěji potravním, nebo chemickým. V dnešní době plastických hmot, chemicky ošetřovaných vod, alchymisticky připravovaných potravin a exhalací ve vzduchu není vůbec divu.

Takové alergeny stále provokují imunitní systém k reakcím a vyvolávají tak vleklé záněty. Při slabé imunitní reakci organismu mohou vést naopak k rozvoji například rakoviny, diabetu, nemocím věnčitých tepen, ale i k migrénám, obezitě, i psychickým obtížím typu depresí i schizofrenií apod.

Z typických alergenů pan doktor vyjmenovává lepek, mléčné výrobky, citrusové plody a jiné. Na otázku, že naši předkové přece ve stravě lepek měli také, nachází z mého hlediska velmi důležitou odpověď: „To ano, ale musíme si uvědomit, že pšenice pěstovaná před 100, nebo 200 lety, se diametrálně lišila od té soudobé. Podobají se navzájem jen jménem“.

Současné odrůdy jsou přešlechtěné, zhusta též geneticky modifikované (ač se o tom příliš nemluví) tak, aby měly vysoké výnosy a byly odolné proti chemickým postřikům apod. Nikdo dlouhodobě netestoval, co s našimi organismy takto zmutované obilniny (s podílem lepku až stonásobně vyšším, než dříve) udělají. Z našich stolů zmizely dříve tradiční luštěniny, špalda, jáhly, pohanka a další potraviny.

O mléce a mléčných výrobcích platí naprosto totéž. Průmyslové výrobky jsou více chemickou látkou, než prostou potravinou. Homogenizace navíc dělá z mléka zcela jinou potravinu, než kterou bývala dříve.

Dalším, a závažným problémem je jakási „monokulturnost“ našeho stravování. Zatímco naši předci měli potravinovou skladbu velmi pestrou, dnešní jídelníček se v podstatě skládá asi z deseti druhů potravin (významně zastoupených právě těmi pšeničnými a mléčnými) a jestliže je doporučeno nějaký z těchto alergenů omezit, lidé pak vlastně nemají co jíst. Jsme závislí na špatném chlebu, špatném bílém pečivu, špatných těstovinách, špatných knedlících, špatných buchtách, špatném masu, špatných sýrech, špatných uzeninách, hamburgerech, pizzách atd.

U těch uzenin bych se na vteřinku pozastavil. Pokud se podíváte do tzv. „spotřebního koše“, jak nám jej předkládá ČSÚ, pak právě na uzeniny a polomasné výrobky (s přísadami různých modifikovaných škrobů, sóji, různých EE-dochucovadel a vylepšovadel) vynakládáme obrovskou část našich výdajů. [Viz graf 1]

Z dále zmíněných rad: chléb raději špaldový, nebo žitný, než pšeničný. Místo slunečnicového oleje na smažení (uvolňuje nebezpečné volné radikály a karcinogeny) raději olivový, nebo z tuzemských řepkový, lisovaný za studena. A raději nesmažit – trojobal je významně nezdravý. Vyhnout se raději lilkovitým zeleninám (rajčata i brambory!!!). Z ovoce raději tuzemské druhy (na exotické ovoce není náš organismus zrovna dvakrát zvyklý).

A co je podstatné: není třeba ani jednu z výše zmíněných potravin absolutně zavrhnout. Je třeba se stravovat střídmě a pestře, s důležitým podílem zeleniny i domácího ovoce.

A nakonec ještě jedna věc: léta nám cpali do hlav dietologové a nutriční terapeuti, že je nutné jíst pětkrát denně (v malých porcích). Pan doktor Frej to popírá! Poukazuje na to, že jídlo trávíme i několik hodin (podle stravitelnosti) a rozhodně není správné se krmit, pokud není žaludek prázdný. Měli bychom se raději řídit přirozenými potřebami těla, které se spíše řídí biorytmy, než nějakými konvencemi. Na základě pokusů s lidmi, kteří byli odizolováni od vnějšího světla a našich časoměrných strojků, jedli nejvýše 2×, maximálně 3× denně! Ten model 5× denně je zastaralý a nevhodný.

Na závěr tedy shrnu: jezme cokoliv, ale střídmě, jezme pestře, ale raději přírodní potraviny, než průmyslově zpracované. Takové Babišovy Kostelecké dobroty, uzené se 48% podílem masa, nebudou zrovna dvakrát nejzdravější. Stejně, jako špekáčky, které nesmí nad oheň, ale stojí pod 50 Kč/kg. Jsou téměř bezmasé, ze zbytků.

A s přemrštěnou hygienou to také dvakrát nepřehánějte. Neumytá mrkvička, vytažená ze záhonu, ještě nikoho nezabila. (U kupovaných v hytlermarketu je to ale hazard!)

A opravdu poslední rada: pokud se můžete odstěhovat z města, udělejte to. Žijte pomalu, vyplatí se to.

Psáno pro Svobodný Svět

Autor: Petr Závladský | pondělí 18.5.2015 20:40 | karma článku: 27.67 | přečteno: 1248x

Další články blogera

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma článku: 28.11 | Přečteno: 1056 | Diskuse

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma článku: 21.25 | Přečteno: 759 | Diskuse

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 876 | Diskuse

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma článku: 33.54 | Přečteno: 1038 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jan Tomášek

Chaplinovo náměstí

Jeden takový velmi modernistický epigram z Prahy... Krátké čtení k pozdní snídani nebo brzkému obědu.

25.6.2017 v 10:01 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Martin Rotter

Mýty kolem e-Receptů

e-Recepty jsou opředeny mnoha mýty. Lékarnící nejsou tou ohroženou skupinou, jsou to lékaři. Jak to vím? Jsem programátor, který e-Recept implementuje do software pro lékaře.

25.6.2017 v 9:28 | Karma článku: 11.74 | Přečteno: 241 | Diskuse

David Gruber

Noc na Karlštejně – postřehy nejen z tohoto z filmu

Na řadu kultovních českých filmů se rád podívám i třeba podvacáté. Čím vyšší je číslo mé divácké reprízy, tím je to větší dobrodružství najít v něm něco nového, co jsem dříve nepostřehl... Dnes zde bude řeč o špatném i o krásném..

25.6.2017 v 9:11 | Karma článku: 13.84 | Přečteno: 396 | Diskuse

Zdeněk Šindlauer

Zde odložte inteligenci

Takovýhle klikací chlíveček by mohl vyskočit na monitoru vždy, když vstoupím na nějaký pravodajský web. Zatím odsouhlasuju jen nějaké cookies, které na mne prásknou, že myš držím jako prase kost a mám trenky kapsičkou dopředu.

25.6.2017 v 7:35 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 424 | Diskuse

Libuse Palkova

Svlékněte se prosím

Tuto větu zřejmě nebudeme slýchat jen v ordinaci lékaře, který se nás chystá vyšetřit, ale i před přijímací komisí, u které se budeme ucházet o nové místo

25.6.2017 v 7:05 | Karma článku: 14.36 | Přečteno: 637 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1510

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.