Konstruktivní kritika

3. 03. 2015 18:40:00
K novému rozhraní blogů. Po prvotním hlubokém rozčarování, ústícím v poměrně nespoutaný vztek z toho, co zbylo z mnoha tisíců hodin práce mnoha zdejších autorů, jsem se po řadě dnů konečně dopracoval do věcného stadia bez afektu.

Nepochybně, starý design, kód stránek i programové jádro je po osmi letech provozu poměrně silně zastaralé. V informatice letí čas desetinásobnou rychlostí. Rozmohla se, zcela logicky, nová zobrazovací média, tablety a chytré telefony, změnily se normy a možnosti internetového značkovacího jazyka HTML i stylopisného jazyka CSS. Došlo tedy k upgrade systému. Nový software byl nasazen do provozu 17. 2. t. r. ve večerních hodinách.

Ale abych zachoval jakousi logiku, rozčlením článek do několika samostatných okruhů.

Příčiny

Dospěl jsem v prvé řadě k přesvědčení, že upgrade na nový systém má zhruba dva aspekty. První, a cítím, že spíše menší důvod, měl být přechod k modernějšímu řešení designu a řídicího software. Druhým, a zdá se, že větším důvodem, byl zřejmě nedostatečný výnos z prodeje reklamy. Většina silné nevole čtenářů a hlavně autorů blogů se obrátila proti administrátorům, redakci.

Pokud se zamyslíme, iniciace ke změně velmi pravděpodobně nevzešla od nich. Redakce a administrátoři nepochybně podléhají nějakým manažerům, kteří určují strategii, cíle i termíny, aniž by znali technické souvislosti. Navíc, a zde osobně vnímám velikou strategickou chybu: dosavadní mediální model po řadě let přestává fungovat. Prodeje reklamy nevynášejí tolik co dříve, což vyvolává tlak jednak po zvětšení reklamního prostoru, jednak do prostoru vstupuje i levná inzerce. I přes rostoucí reklamní plochy ale výnosy z reklamy nadále klesají.

Prodejnost reklamy, počty zobrazení a prokliků, je ovlivněna především návštěvností stránek. Jestliže kvalita média začne upadat, ať vinou odchodu respektovaných novinářů a autorů, kteří čtenáře přitahují, dostává se médium na šikmou plochu. Dosti obdobným procesem prošel dříve velmi důležitý portál seznam.cz. Přemíra reklamy a určité zglajchšaltování však povede nikoliv k očekávanému růstu čtenosti, ale k odlivu autorů i čtenářů. Začarovaná spirála, vedoucí nejprve ke stagnaci (ta už je) a posléze ke ztrátě, která může ústit až k prodeji. Komu se vyplatí koupit prodělečné vydavatelství, či portál? Lze si představit několik důvodů. Jeden horší, než druhý.

Ale nechám tato k uvažování jiným, podívám se raději na technickou stránku věci, ve které se cítím být dostatečně fundovaným odborníkem.

Důsledky

S cíli modernizace se nás redakce pokusila seznámit na stránce Blogy v novém kabátě. Údajně se redakce připravovala na migraci řadu měsíců, někde jsem i přečetl, že systém údajně nejprve běžel v „beta provozu“, ale po nasazení do ostrého provozu došlo k mnoha „nečekaným“ chybám, počínaje částečnou ztrátou funkčnosti, přes chyby v použité kódové stránce výstupu (přechod od CP-1250 na utf-8), až po ztráty vazeb mezi články a jejich formátováním.

Jak přiznává pan Pavel Kočička, změna systému je „trochu vyhodila z konceptu, dokonce trochu víc“. Kdo je TB nevím, ale ten nám píše: „Dobré ráno, je bohužel mnoho věcí, které na blogu stále nefungují. Přechod nevyšel tak, jak jsme si představovali. Ten, kdo někdy programoval nějaký složitější systém — kdy se spojují dvě zcela odlišné věci — diskuse běžící na iDNES.cz s blogy — fungující přes slovenskou stranu — pro to bude mít možná trochu pochopení. Nicméně chápeme a sdílíme vaše zklamání. Bohužel to, co se při testování a v beta-verzích zdálo funkční, pak v ostrém startu zkolabovalo... zahrnuli jsme programátory včera celou sadou chyb a požadavků na okamžitou nápravu — víme o problémech s přihlášením, víme, že zlobí obrázky, nefunguje export článků, víme, že se rozházely staré blogy, ořízly fotky, víme, že se neobjevují články v ‚zaujalo‘ — chyb je mnoho a postupně doufám, že ty hlavní odstraníme v nejbližší době. Děkujeme za trpělivost, nikdo z nás z toho radost opravdu nemá. TB

Uplynulo 14 dní, na stránkách se prý „usilovně“ pracuje. Fakta:

Administrace

  1. Administrace je dosud jen málo funkční. Řada autorů má nadále problém s přihlášením, pokud se přihlásí, nefunguje jim vkládání perexu a obsahu článku přes nově implementovaný WYSIWYG CKEditor. Největší problémy mají (pochopitelně) uživatelé MSIE. Prémiová otázka: proč neexistuje kompilace prohlížeče MSIE pro Linux?
  2. Obrovsky (stále) selhává komerční modul editoru na správu obrázků. Počínaje chybným měřením datové velikosti obrázků (max. 14 Mpx; datová velikost do 5 MB), ale 2 MB obrázky systém nebere.
  3. Stejně tak posuzuje chybně velikost načítaných obrázků (deklarováno min. 15 × 15 px), ale systém odmítá i obrázky 150 × 150 px.
  4. Řada obrázků —.JPG má ve skutečnosti nastavený MIME typ JFIF. Modul je odmítá, ačkoliv je to legitimní obrázek.
  5. Systém (místo „odčeštění“ názvu souboru) generuje randomizované názvy, které ničí jakýkoliv pokus o SEO. 451930_article_photo_lxtAbpc0_900x.jpeg?r=05a. Navíc chybí normou požadované atributy obrázku. Kromě toho uniformní atribut alt="article_photo" tomu jen dává korunu. Pro robota je právě alt a filename jedinou informací o obsahu obrázku; nepoužitelný výstup.
  6. Administrace načtených obrázků je zcela nepoužitelná. V galerii zůstávají k dispozici i obrázky použité v jiných článcích. Po několika desítkách příloh se v tom nikdo nezorientuje. Nepoužitelné obrázky nejdou smazat. Přesné nastavení obrázku v textu je nemožné a o tom odporném černém orámování ani nemluvím.
  7. Výpis zpráv v administraci je nadále nefunkční.
  8. Odkaz na FAQ vede na stránku obsahující zcela irelevantní informace; nikdo si nedal práci stránku změnit.
  9. Nechci marnit místo dalšími výtkami k administraci, jen poslední: výstupní statistiky jsou zcela nevěrohodné, či spíše nepravdivé. Jen prostými aritmetickými operacemi to lze dokázat.

Výstup článku

  1. Kromě drasticky snížené možnosti vkládat a strukturovat správně texty, výstup je naprosto zglajchšaltovaný, typografická úprava neodpovídá ČSN 01 6910 pro českou úpravu dokumentů, ale trapně přebírá anglosaské zvyklosti.
  2. Vkládání přes tlačítko Word se chová prakticky stejně, jako vložení Ctrl+V.
  3. Výstupní formáty (nadpis/perex/tělo) jsou graficky odpudivé, nerespektující proporce, normy i estetiku. Jsou ne-sémantické!!!
  4. Nadpis <h3> není vůbec formátován.
  5. Když se nadpis článku používá jako obsah elementu <title>, nelze povolit 90 znaků. Title je normou omezen na 72 (resp. 60) znaků. Vyložení dlouhých nadpisů přes celou šířku blogspot-heading je opravdu, ale opravdu velmi „nestandardní“.
  6. Paty krátkých článků se vinou chybné koncepce layoutu dostávají hluboko pod vlastní článek, vstup do diskusí je téměř utajen pod balastními informacemi o jiných článcích a reklamou.
  7. Nemožnost používání <br> a margin-left bloku znemožňuje seriózní vkládání básní.
  8. K formátování dalších výstupů: česká typografie nepřipouští psaní desetinné tečky, dlouhá čísla postrádají tisícový separátor, zápis kalendářního data požaduje za tečkami nezlomný mezerník, zápis vložení „o 13:30“ je slovakismus, atd. (Těch slovakismů i přímé slovenštiny je tam více.)
  9. Je zcela vyloučeno používat dělení slov, což je zejména při obtékání obrázků nezbytné, vkládání Nonbreaking Space taktéž!
  10. Fotografe na „výpisu článků“ používají nadále v divu .art CSS vlastnost overflow: hidden, čímž dochází k nejen nehezkému, ale i k poněkud „amatérskému“ ořezávání portrétů. (Žádných 4:3, jak je uvedeno. Ořez se provádí podle výšky perexu.)
  11. Dodatečné formátování textu přes inline styly je zvrhlost. Penalizovaná při měření PageRank.
  12. A asi 300 dalších výtek k novému „vzdušnějšímu“ designu. Začínám mít pocit, že o design vlastně vůbec nešlo.

Výstupní kód

  1. Jeden z motivů změny systému údajně měl být ten, že na malých zařízeních se stránky nevykreslují správně (údajně proto, že autoři mohli pracovat s HTML kódem a CSS). Vina je samozřejmě zcela jinde. Výstupní HTML kód je zcela nevalidní, vůbec nerespektuje normy W3C, neumí užívat nové prvky HTML5. O takových detailech, jako zcela zbytečné odstavce <p> v buňkách tabulek, nevyužití elementu <figure> a <figcaption> pro obrázky i tabulky ani nemluvě.
  2. Validátory (HTML i CSS) ukazují řádově kolem 100 chyb nejrůznějšího typu, chybné bílé znaky v atributech, nevalidní (dávno zavržené a nepředvídatelné) hacky v CSS, chybné zavírání prázdných elementů NET sekvencí, když dokument není v jazyce XHTML (nemá deklarován jmenný prostor) atd.
  3. Jen zkoumáním hlavičky dokumentu <head> lze najít v každém řádku chyb jako máku: podmíněné komentáře jaksi zcela vylučují IE 9, jazyk dokumentu je setrvale nastaven na slovenštinu, nastavení kódové stránky dokumentu je chybné, white space v URL je nepřípustné a v title kontraproduktivní, odkaz na Google fonts je nevalidní, NET sekvence.
  4. Většina externalit se načítá z adresy sme.sk, což zapříčiňuje zoufalou odezvu v hodnotách až přes 5 s, u obrazově bohatých blogů až 40 s! (Mám slušně rychlé připojení!!!)
  5. Nadále chybí podtrhávání hypertextových odkazů (mimo menu).

Nefunkční soft

  1. V rozporu s deklarovaným je možné publikovat denně více, než dva články, je možné ponechat otevřenou diskusi a pak, ačkoliv obsahuje bohatou diskusi, je možné ji zavřít, zrušit.
  2. Nadále chybí včasná informace, že článek nemá diskusi povolenou, raději bych viděl, aby diskusi vůbec nešlo zavřít v rámci pravomoci autora.
  3. Je možné publikovat článek bez perexu (a i bez contentu).
  4. Chybně ošetřené cache stránek zejména v diskusích – ani 10 násobný refresh nezaručí, že se post vždy vykreslí!
  5. O chybějícím žebříčku K2, přehledech článků a jiných praktických věcech ani vůbec nemluvím. „Zaujály“ redakce se od „zaujálů“ čtenářů liší dlouhodobě diametrálně.

Jestliže je v HTML a CSS, což je snadno odhalitelné, napráskáno takových chyb, je evidentní že obslužné ASP(X) skripty jsou plné chyb také, a to měrou vrchovatou. Takže k výše zmíněnému „kdo jste někdy programovali složitější systém“ lze poznamenat: ano, programovali a víme, že než převzít cizí soft a opravovat v něm chyby je zpravidla lacinější a rychlejší napsat to celé znova. Být dodavatelem takovéhoto produktu, zákazník by se mnou už dávno vyrazil dveře.

ONO si to totiž „samo nesedne“. ONO se to musí opravit!

Jen tak na okraj... Website score se od zavedení nového systému rapidně zhoršilo!!!

Autor: Petr Závladský | úterý 3.3.2015 18:40 | karma článku: 21.56 | přečteno: 910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1687

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...