Vaření
Petr Závladský
Vysoké umění kuchařské 4
Původní nadpis cyklu „La haute cuisine“ jsem opustil. Francouzština sice k dobrému jídlu patří dosti neodmyslitelně, ale franštinářů pomálu, tak raději česky. Nabízím několik drobných inspirací ze světové špičkové kuchyně:
Petr Závladský
La haute cuisine 3
Aneb vysoké umění kuchařské. Asi jsem tím tvrzením už otravný, ale dobrá kuchyně se vyznačuje pochopením součinnosti různých chutí. Lze to dovést k dokonalosti. A také to lze zprasit. Ostatně jako v jakémkoliv řemesle. A jde-li o řemeslo umělecké, což vaření bezesporu je, výsledky jsou pak tristní.
Petr Závladský
La haute cuisine 2
Nikdy nebudu takovým esem, jakými byli Jean Anthelme Brillat-Savarin, či Auguste Escoffier, to vím. Ale vždy je lepší se snažit vařit dobře, než to ponechat osudu. Je dobré studovat a učit se z chyb ostatních, kteří po vzoru Járy Cimrmana odhalili: „tudy cesta nevede“. Následuje další porce receptů, které stojí za to.
Petr Závladský
La haute cuisine
Po nějaké době mě zase popadla touha podělit se o několik informací z vysokého umění kuchařského. Je vždy překvapující s jak poměrně malými náklady a málem jednoduchých potravin lze dosáhnout vysoké kulinární hodnoty.
Petr Závladský
Pokrmy ze zvěřiny (4)
Abych Vás k smrti neunudil teorií, zkusme se dnes podívat na několik základních jídel z jelena, daňka a srnce. A zdůrazňuji: toto se tady jedlo dosti běžně ještě před 45 lety!
Počet článků 651 | Celková karma 0.00 | Průměrná čtenost 1687 |
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.