Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření

Petr Závladský

Vysoké umění kuchařské 4

Původní nadpis cyklu „La haute cuisine“ jsem opustil. Francouzština sice k dobrému jídlu patří dosti neodmyslitelně, ale franštinářů pomálu, tak raději česky. Nabízím několik drobných inspirací ze světové špičkové kuchyně:

19.6.2012 v 12:00 | Karma článku: 12.48 | Přečteno: 1615 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine 3

Aneb vysoké umění kuchařské. Asi jsem tím tvrzením už otravný, ale dobrá kuchyně se vyznačuje pochopením součinnosti různých chutí. Lze to dovést k dokonalosti. A také to lze zprasit. Ostatně jako v jakémkoliv řemesle. A jde-li o řemeslo umělecké, což vaření bezesporu je, výsledky jsou pak tristní.

10.6.2012 v 8:45 | Karma článku: 8.14 | Přečteno: 867 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine 2

Nikdy nebudu takovým esem, jakými byli Jean Anthelme Brillat-Savarin, či Auguste Escoffier, to vím. Ale vždy je lepší se snažit vařit dobře, než to ponechat osudu. Je dobré studovat a učit se z chyb ostatních, kteří po vzoru Járy Cimrmana odhalili: „tudy cesta nevede“. Následuje další porce receptů, které stojí za to.

9.6.2012 v 11:10 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 934 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine

Po nějaké době mě zase popadla touha podělit se o několik informací z vysokého umění kuchařského. Je vždy překvapující s jak poměrně malými náklady a málem jednoduchých potravin lze dosáhnout vysoké kulinární hodnoty.

8.6.2012 v 14:45 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 1082 | Diskuse

Petr Závladský

Pokrmy ze zvěřiny (4)

Abych Vás k smrti neunudil teorií, zkusme se dnes podívat na několik základních jídel z jelena, daňka a srnce. A zdůrazňuji: toto se tady jedlo dosti běžně ještě před 45 lety!

3.5.2012 v 11:00 | Karma článku: 8.25 | Přečteno: 1401 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1510

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.