Vaření

Petr Závladský

Vysoké umění kuchařské 4

Původní nadpis cyklu „La haute cuisine“ jsem opustil. Francouzština sice k dobrému jídlu patří dosti neodmyslitelně, ale franštinářů pomálu, tak raději česky. Nabízím několik drobných inspirací ze světové špičkové kuchyně:

19.6.2012 v 12:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 1660 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine 3

Aneb vysoké umění kuchařské. Asi jsem tím tvrzením už otravný, ale dobrá kuchyně se vyznačuje pochopením součinnosti různých chutí. Lze to dovést k dokonalosti. A také to lze zprasit. Ostatně jako v jakémkoliv řemesle. A jde-li o řemeslo umělecké, což vaření bezesporu je, výsledky jsou pak tristní.

10.6.2012 v 8:45 | Karma článku: 9.31 | Přečteno: 900 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine 2

Nikdy nebudu takovým esem, jakými byli Jean Anthelme Brillat-Savarin, či Auguste Escoffier, to vím. Ale vždy je lepší se snažit vařit dobře, než to ponechat osudu. Je dobré studovat a učit se z chyb ostatních, kteří po vzoru Járy Cimrmana odhalili: „tudy cesta nevede“. Následuje další porce receptů, které stojí za to.

9.6.2012 v 11:10 | Karma článku: 8.24 | Přečteno: 958 | Diskuse

Petr Závladský

La haute cuisine

Po nějaké době mě zase popadla touha podělit se o několik informací z vysokého umění kuchařského. Je vždy překvapující s jak poměrně malými náklady a málem jednoduchých potravin lze dosáhnout vysoké kulinární hodnoty.

8.6.2012 v 14:45 | Karma článku: 11.12 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Petr Závladský

Pokrmy ze zvěřiny (4)

Abych Vás k smrti neunudil teorií, zkusme se dnes podívat na několik základních jídel z jelena, daňka a srnce. A zdůrazňuji: toto se tady jedlo dosti běžně ještě před 45 lety!

3.5.2012 v 11:00 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 1624 | Diskuse
Počet článků 651 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1687

Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.